El primer dia del Mercat l'hem dedicat a la ficció, es a dir, a la lectura associada al tema global que vam triar: LA VOLTA AL MÓN EN 80 DIES, i que l'alumnat ha llegit a tots els nivells en diferents idiomes. Els departaments de llengües estrangeres van elaborar una representació teatral d'escenes i després uns jocs on l'alumnat de 1ESO havia de demostrar els seus coneixements de la novel·la i l'autor.

Vam assistir a una jornada molt satisfactòria, on vam poder observar el gran treball de l'alumnat de 4ESO i 1BAT dedicat als seus companys i companyes de 1rESO. 

 

El dia 5 de maig, segon dia de Mercat, vam celebrar la FIRA DE LA CIRCUMNAVEGACIÓ, on es llança un repte a l'alumnat de 1ESO que haurà de superar la gincama artística preparada pels seus companys de cursos superiors: (2ESO,3ESO,4ESO,1BAT). Cada curs la participació és més alta, i no ens cansarem de dir que l'educació entre iguals funciona, al menys al nostre centre, on curs enrere curs, descobrim el gust de treballar des d'aquesta perspectiva. Ahí va la nostra història d'enguany...

 

Juan Sebastián Elcano i els 17 valents que han arribat a Sanlúcar de Barrameda han descobert que el rei Carlos I no ha pagat la seua recompensa per finalitzar la ruta cap a les illes de les espècies. Fatigats i famolencs, demanen ajuda als nous mariners i marineres per tal que demostren al rei la importància d'aquesta gesta històrica. Si ho aconsegueixen, tots tindran recompensa. Vos animeu!

 

Com a prova inicial al rei, la tripulació ha aportat els diaris de tots els mariners que han sobreviscut a aquesta aventura, així com els papers de notícies que han arreplegat al llarg de l'expedició. I per descomptat, les investigacions sobre fauna i flora d'Antonio Pigafetta.

Ja dins del Mercat, els nostres valents participants han revivit un dels moments històrics més importants d'aquesta primera circumnavegació. L'aparició de Magallanes a la cort de Portugal per a demanar diners al rei Manuel III, i com davant la seua negativa, va decidir dirigir-se cap a la cort de Carlos I a Espanya, qui si va sufragar aquesta gesta.

I què és el que anaven a buscar?? Doncs una ruta millor cap a les Moluques, per tal de comerciar amb les espècies de manera més eficaç. En especial, volien trobar la quantitat més gran de clavo possible, que era més valiós que l'or. 

Allí van arribar i van comerciar a Tidore amb Almançor, però els portuguessos no els deixaven tranquils... van estar darrere d'ells tota l'expedició i van patir molts atacs per la seua part...

De camí cap a cada lloc del Mercat, hem tingut per a orientar-nos les roses dels vents...

Però aquesta no va ser l'única circumnavegació. Hem pogut tindre l'oportunitat de conèixer a Jeanne Baret, la primera dona que va donar la volta al món, disfressada d'home, perquè a aquesta època estava prohibit que les dones pujaren als vaixells... 

Jeanne Baret va dedicar el seu viatge a arreplegar més de 5000 espècies de flora que després va exhibir el rei Luis XVI. Una de les primeres botàniques de la història amb una personalitat impresionant.

I un altre gran científic que hem conegut i que també va donar la volta al món va ser Charles Darwin, qui amb el segon viatge del Beagle i el seu capità Fitzroy va descobrir algunes de les teories que després li van impulsar a estudiar l'origen de les espècies. Per exemple, com els pics de les aus, canviaven en funció del lloc on vivien i del tipus de menjar que podien trobar. És el que va denominar la selecció natural.

Un dels debats històrics que continua vigent l'han pogut observar els nostres mariners i marineres és l'enfrontament dels arguments entre els terraplanistes i els que defensen que la Terra és esfèrica, des de la perspectiva de les matemàtiques.

Una de les principals conseqüències d'aquesta primera circumnavegació. O no??

Però tot açò ja van començar a anunciar-ho a la Grècia antiga... nombrosos cartògrafs de l'època clàssica van establir les bases del que en aquesta gesta quedaria demostrat. La situació de la Terra i dels seus territoris... La cartografia al món clàssic.

També hem pogut assistir a un programa on ens han parlat de les científiques que s'han dedicat a l'estudi dels mars i oceans, les Oceàniques, algunes d'elles Ángeles Alvariño, Josefina Castellví, Carmen Aldecoa, o Gimena Quirós, que ens han parlat de les seues investigacions i de la importància de cuidar i respetar els nostres mars i els oceans.

Junt amb elles, els nostres científics, entre ells Arquímedes, ens han explicat amb els seus experiments aspectes de la Ciència del mar com la salinidad i temperatura, per què flota un vaixell, i també com es mesurava la distància que recorrien els vaixells a l'epoca de Magallanes i Elcano. Saps per què la unitat de mesura es continua anomenant nucs?

Per últim, però no per ser menys important, en aquest viatge hem recorregut tots els continents, i per això hem trobat a gent de totes parts del món, que ens ha explicat com passaven el temps d'oci, jugant a diferents jocs que ens han fet gaudir moltíssim de les diferents cultures.

Després de tota aquesta ruta, els nostres mariners s'han dirigit a les proves, on han demostrat al rei Carlos I que realment Elcano i els 17 es mereixen una recompensa especial. 

Vols probar!! Necessitaras la informació de la nostra Guia Didàctica i les pistes...

I amb açò ha finalitzat la nostra aventura amb el VII Mercat: FIRA DE LA CIRCUMNAVEGACIÓ, on hem pogut demostrar novament que l'ensenyament artístic és una part fonamental per la formació integral del nostre alumnat. I per descomptat que treballar de manera interdisciplinar i potenciant l'aprenentatge entre iguals és i serà un dels nostres pilars sempre.

Gràcies a tot l'alumnat i professorat!! Junts fem Grau!